14 Nisan 2007

Ispanakli Börek (Hülya´nin tarifi ile)




Malzemeler: 2 tepsi börek icin
  1. 1,5 kilo un, tuz, su, 1/4 yas maya ile yumusak bir hamur hazirlayalim.


  2. Hamurumuzun kabarmasini beklemeden 8-10 beze hazirlayalim.



  3. Bezeleri orta boy tepsi büyüklügünde (yani yaklasik 30 cm capinda ) bir oklava yardimi ile acalim.



  4. Actigimiz bezeleri büyük bir tepsi icine üst üste siralayim. Burada bir püf noktasi var. 30 cm capinda actigimiz bezelerin üzerlerine sivi yag sürelim, elimizle bezenin üzerine yayalim. Yani her bezenin arasinda yag olmali. Bu cok önemli!!
  5. Böylece bütün bezeleri hazirlayalim.

ic malzemesi:

  1. 750 gr kadar ispanak, yikanmis ince ince dogranmis.

  2. 4- 5 kuru sogan minik minik dogranmis

  3. 500 gr cökelek

  4. biraz tuz

Hazirlanisi:

  1. Tepsi büyüklügünde actigimiz, sivi yag ile iyice yagladigimiz bezeleri ters ceviriyoruz. Yani böregin hazirlanmasina yine ilk bezeden devam ediyoruz. Temiz, büyük bir mutfak masasi gerekli su anda.

  2. Bezeyi havaya kaldirarak, avuc iclerini kullanarak genisletmeye, inceltmeye calisiyoruz. Daha sonra masanin üzerine alarak genisletmeye orada devam ediyoruz. Ilk basta 30 cm actigimiz bezeler simdi asagi yukari 80x120 cm ebatlarina kadar genisliyor.
  3. Masa bu nedenle gerekli. Genisleyen bezeyi masaya yayiyoruz.
  4. Kocaman olan bezeyi kenarlarindan ortaya dogru az az katliyoruz. Yani sadece yuvarlak kalan kenarlari ice dogru azicik katliyoruz. Bezemiz yine büyüklügünü koruyor, sadece dikdörtgen bir hal aliyor. Bezemiz kocaman bir dikdörtgen gibi oluyor.

    Bir boydan bir boya ispanaklari diziyoruz, rulo seklinde yuvarliyoruz ve uzun rulomuzu yuvarlak sekle sokup tepsiye siraliyoruz.


  1. Bu sekilde tüm rulolari tepsiye birbiri ardi sira doluyoruz. Asagi yukari iki büyük tepsi doluyor, böreklerimizi pisirmede evvel 1 saat kadar bekletiyoruz ve orta hararette börekleri pisiriyoruz.



  2. Citir citir agizda dagilan nefis börekleriniz oluyor.







6 yorum:

kizilciksurubu dedi ki...

merhaba,ellerinize saglik,ne kadar da güzel yapmissiniz böregi,sevgiler.

MUTFAK SAYFASI dedi ki...

merhaba kizilcik surubu,
tesekkürler
Sevgili arkadasim Hülya yapti, bizlerde afiyetle yedik.
selamlar
suna

almanyali dedi ki...

merhabalar tarifinizi biraz önce denedim süper oldu,,,arkadasinizin eline saglik paylastiginiz icinde size tesekkurler

sen.sensen dedi ki...

ic malzemesi kavrulacakmi :S

MUTFAK SAYFASI dedi ki...

Sayin Sensensen

ic malzemesi cig olarak konulacak
selamlar
mutfaksayfasi

Adsız dedi ki...

Ben sogansiz yapmistim ve beyaz tuzlu peynir kullandim. Bu hamurdan patatesli-kiymalisinida, sade peynirli veya cevizli hercesidini yapabilirsiniz