30 Mart 2007

Ispanakli Börek



Malzemeler:
  1. 1 su bardagi ilik süt
  2. 1 maya 42 gr ( yas maya )
  3. 1 tatli kasigi tuz ve seker
  4. ilik su (1 su bardagi kadar) (cogaltabilit yada azaltabilirsiniz)
  5. un
  6. üzerine sürmek icin 1 yumurtanin sarisi
  7. 4,5 kasik tereyagi eritilmis ve biraz ilik halde olacak
  8. ic malzemesi: ispanak, 4,5 yemek kasigi zeytinyagi, 1 sogan, bir miktar beyaz peynir, tuz, karabiber, pul biber

Hazirlanisi:

  1. Ispanaklari yikayip dograyalim. Bir tencerede sogani minik minik dograyip azicik sivi yagda ispanaklarla birlikte kavuralim. Suyunu cekince kapatalim, baharatlarini ve peynirini ekleyelim. Sogumasi icin kenarda beklesin.
  2. ilik suda mayayi eritelim, tuz, seker, süt ve unla yumusak bir hamur elde edelim. Hamuru yarim saat dinlendirelim.
  3. Ben 5 bezeden yaptim böregi. Kalan hamuruda ekmek (taptup) seklinde degerlendirdim.
  4. 5 bezeyi yemek tabagindan biraz daha büyük bir sekilde acalim. Icine tereyagindan azicik sürelim ve bezeyi bohca seklinde katlayalim.
  5. tüm bohca bezelerimizi buzdolabinda 15 dakika kadar bekletelim. Tereyagi biraz sogusun.
  6. Bohca bezelerimizi buzdolabindan alalim ve oklava ile acalim; dikdörtgen bir sekil alacaklar. Actiklarimizin icine yeniden tereyagindan sürelim.
  7. Ispanagi 5 esit parca halinde bu actigimiz dikdörtgenlere paylastiralim, bir kenardan diger kenara dogru rulo seklinde kiviralim.
  8. Her bir ruloyu tepsiye dizelim. Üzerlerine yumurta sürelim. Kabarmalari icin biraz bekletelim. Beklemeye vaktiniz yoksa firini 200 dereceye isitin. Tepsiyi icinde 5 dakika bekletin. Rulolariniz bir miktar kabaracaklardir. En sonunda 180 derecede kizarana dek pisirin.
  9. Üzeri tel tel dagilan ici yumusak börekleriniz olacak.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

selamlar,
enfes gorunuyor ama benim anlayamadigim bazi yerler var. umarim cevaplandirmak icin vaktin vardir cunku cok canim cekti yapmak istiyorum. iste sorularim:
1) maya hangi tur? yas, kuru, instant...?
2) sut soguk olarak mi ekleniyor? yoksa o da su gibi ilik mi olacak?
3) bezeleri once tabak buyuklugunde acip erimis tereyagi koyuyoruz ama saniyorum daha sonra yufka buyuklugunde mi aciyoruz yani hemen rula yapmadan once??? yoksa yine tabak buyuklunde acilmis hamurun icine mi harci koyup rulo haline getiriyoruz?

canim benim cevabin icin simdiden tesekkur ederim.
Hande, Berlin

Adsız dedi ki...

cok guzel olmus goruntusu super
ellerine saglik filizinmutfagi

MUTFAK SAYFASI dedi ki...

Merhaba Sevgili Hande,
1-kutu maya 42 gr olanlardan. Sanirim yas maya da deniyor. Marketlerde buzdolabinda satilanlardan.
2- süt ilik olmali, suda ilik olmali
3- bezeleri kocaman bir pizza tabagi büyüklügünde aciyorum. Icerisine eritilmis tereyagindan sürüyoruz. Bir kocaman tabagin icine 5 tereyagli bohcalanmis bezeleri koyup 15 dakika kadar dolapta bekletiyoruz. Tereyagi donsun diye. Tereyagi azicik donarsa bezeleri bir kez daha dikdörtgen seklinde actigimiz icin kolaylik oluyor acmasi.
ek bilgi: ispanagi pisirirken kesinlikle kapak kapatmayalim, ki suyunu hemen ceksin.
Handecigim ilgine tesekkür ederim. Simdiden kolay gelsin, eminim sen daha lezzetlisini yaparsin.
sevgilerimle
suna

MUTFAK SAYFASI dedi ki...

Sevgili Filizin mutfagi,
tesekkür ederim ziyaretin icin
sevgilerimle
suna