16 Haziran 2006

Taptup (Karaman Ekmegi)

Bugün taptup yaptim. Bir önceki tarifimde "Ispanakli Gözleme" de bahsetmistim. Bizim oralarda yani Karaman taraflarinda bol bol Taptup dedigimi ev ekmegi ypilir. Bu lezzetli hamur isi aslinda büyük miktarlarda ve büyük sac ocak-firinlarinda yapilir. Tabi artik hepimiz apartmanlarin tepesine ciktik, elektrikli saclarla yada teflon tavalarla idare ediyoruz. Odun atesiyle isinan ocak-firinlar sadece köylerde var.Ama artik geriye dönüs basladi. Simdi organik gidalarin ne kadar önemli oldugu bilincine vardik. Yakinda sehirlerde daha güzel ekmek pisiren firinlar da acilir umarim. Simdi ben bu konuyu niye bu kadar eseliyorum diyeceksiniz? Ben bu ekmekleri yiyerek büyüdüm, lezzeti anlatimlara sigmaz. Belkide cocukluktan kalan tatli hatiralar, tatli lezzetler. Artik azbiraz "taptup" yapabiliyorum. Ama henüz teflon tavada. Tasindiktan sonra elektrikli sac almak istiyorum, "şepit ekmegi" de yapabilmek icin. Şepit ekmeğınden daha sonra bahsedecegim. Evet su meshur "taptup" tarifine gecelim.


Malzemeler

  • 3 su bardagi un (2,5-3 su bardagi)
  • 20 gr maya
  • 1,5 su bardagi ilik süt
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 3 corba kasigi sivi yag

Yapilisi

  • Mayayi azicik isitilmis sütün icinde bir güzel yumusatalim. Unu karistirma kabina alalim. Tuzunu, yagini ve mayali sütlü karisimida ekleyelim. Elimize yapismayan, yumusak bir hamur yoguralim.
  • Hamurun üzerine strec gecirelim, üzerine temiz bir mutfak bezi örtüp kendi büyüklügünün iki kati olana kadar kabarmasini bekleyelim.
  • Hamurumuz iyice kabardiysa mandalin büyüklügünde bezeler alip 25-30 cm capinda oklava yardimi ile acalim.
  • Yanmaz bir teflon tavayi iyice isitalim actigimz taptupu tavaya serelim.
  • Böyle kabarciklar gelmeye basladimi taptupu ters düz edelim. Simdi de diger yüzünü pisirelim. Yanliz taptuplari olabildigince ince acalim, yufka gibi.
  • Bütün bezeleri böylece acip pisirdikten sonra hepsini servis tabagina alalim mümkünse hemen servis yapalim.
  • Servis Cesitleri:
  • Sicakken üzerine tereyagi sürüp icine peynir koyup sarabilirsiniz.
  • Yemeklerin yaninda ekmek olarak kullanabilirsiniz.
  • Tam ortasina süzme yogurt sürüp üzerine sarimsak, maydonoz dograyp biraz tuz ve pul biber ile sarabilirsiniz.
  • Icine benim bu aksam yaptigim gibi köfte yapip sarabilirsiniz.
  • Gerisini siz yaratin......

1 yorum:

eMRe dedi ki...

aç karına hiç cekilmiyor sizin bu sayfalarınız be hemşo :)