12 Haziran 2006

Ispanakli Gözleme

Gözleme benzeri hamur isine bizim oralarda "taptup" derler. Yani icini bos birakirsaniz taptup olur. Yada peynirli, kiymali, ispanakli taptuplar yapardi annem. Birde "mayali ekmek" dedigimiz taptupun daha kalin olani vardi. Ici kesinlikle bos pisirilip, daha sonra sicakken tereyagi sürülür ve kavrulmus kiyma yada peynir dürümleyip yerdik. Burada modern mutfagimda maalesef odunla isinan bir tandirim yok. Kücükken annem bunu niye yapiyor ki cok zor bir is, atesin karsisinda duman felan diye düsünürdüm. Evet cevabi: lezzet mis. Büyük bir lezzet farki oluyor, odun atesiyle, elektrikli ocak arasinda. Ama imkanlar böyle, buna kanaat edecegiz. Tarife gelince.........


Malzemeler:

  • 1 adet maya
  • 1 yumurta (konmasada olur)
  • 2 bardak, iliktan biraz daha sicak süt
  • 1-2 tatli kasigi tuz
  • 1 cay bardagi sivi yag
  • aldigi kadar un
  • tereyagi
  • ic malzemesi: 600 gr kadar ispanak, 1 kuru sogan, 200 gr beyaz peynir, biraz tuz, biraz pul biber

Yapilisi:

Mamayi ilik süt icinde yumusatip, eritip diger malzemeler ile karistirip hamurumuzu hazirlariz. Hamuru kabarmasi icin 30 dakika kadar bekletiriz.

tombul bezeler alip, az bir un yardimiyla 30 cm capinda acariz. Isterseniz daha minik yapin, yada

cabucak bitsin zaten tavama sigiyor diyorsaniz, benim gibi büyük büyük yapin.

Actiginiz bezenin yarisina ic malzemeden (ispanaklari orta kalinlikta , sogani minik minik dograyin.Peyniri ufalayin tuz ve pul biberi ekleyin.) 2, 3 yemek kasigi kadar döseyin ve kapatin. Bu sekilde büyücek yanmaz teflon bir tavaya koyun ve 1 dakika kadar bir tarafini pisirin, cevirin ve diger tarafini da pisirin. Bu arada cevirdiginiz kizarmis tarafa tereyagi sürün. Diger yanida pisince servis kabina alin ve yine tereyagi sürün. Büyük bezeler halinde yaparsaniz 10-12 parca cikiyor. 4 kisi cok rahat doyar.

4 yorum:

filliboya dedi ki...

maya nın miktarı konusunda tereddüte düştüm.

MUTFAK SAYFASI dedi ki...

mayanin miktari 1 paketcik=40 gr

Adsız dedi ki...

peki ispanaklari onceden tavada kavurmuyormuyuz hani agzimaza cig gelmemesi icin??

MUTFAK SAYFASI dedi ki...

arkadasim ispanaklari kavurmana gerek yok, onlar zaten sicak tavada piserken ölüyorlar. hatta tuzunuda son anda döserken azicik serpiverki ispanaklar sulanmasin. cig kalan olmaz, ispanaklari marul olarak görebilirsin. ben bazen ispanaklari taze taze dograyip üzerine yogurt döküpte sunuyorum. kolay gelsin... suna