26 Şubat 2012

Zeytinli ya da Peynirli Acma


Malzemeler:

2 su bardagi ilik süt
1 cay bardagi sivi yag
2 yumurta - sarisi üzeri icin, beyazlari da icine-
1 tatli kasigi tuz
1 cay bardagi seker
1 maya
aldigi kadar un (yaklasik 5,6 su bardagi un)

hamurlari acarken ek olarak 1/2 cay bardagi sivi yag

Üzeri icin:

Zeytinli karisim: Cekirdegi cikarilmis 1 cay bardagi siyah zeytin ( ince ince dogranmis), 1 cay kasigi bul biber, 1 cay kasigi kekik, 2 yemek kasigi zeytinyagi
Peynirli karisim: 250 gr beyaz peynir, bir miktar ince kiyilmis maydonoz, 1 cay kasigi pul biber

Üzerleri icin: Yumurta sarilari, 2 kasik yogurt, 1 kasik yag

Hazirlanisi

Bir bardak ilik sütün icinde mayayi eritiriz.
bir miktar unu yogurma kabina koyariz tuzunu, sekerini atip söyle bir karistiririz,
ortasini havuz seklinde acar ve diger malzemeleri ( yumurtalarin beyazi, diger ikinci bardak ilik süt, tuz ;  bu havuzun icine dökeriz
un ekleye ekleye arada bir - iki kasik yag da ekleyebiliriz
Yumusacik hale gelen bu güzel mi güzel hamurun üzerini örter, kabarmasi icin ilik bir ortamda 1/2 saat bekletiriz.
Kabaran hamurdan parcalar koparir ( mandalina büyüklügünde ) pasta tabagi büyüklügünde elimizle ve yag yardimi ile acariz , ortasina yine elimizle yag sürer sonra rulo haline getiririz.
Rulomuzu uzayabildigi kadar cubuk seklinde uzatiriz. Yusyuvarlak  sarariz.
Tepsiye yerlestiriz, tam ortasina bastirip bir cukur acariz. Cukurlara zeytinli ya da peynirli
karisimlardan biraz bastirarak yerlestiririz. Hamurlarin kalan kisimlarina yumurtali karisimdan firca ile sürer, susam ve cörek otu serperiz.

1/2  saat kadar, yani tekrar kabarmasi icin bekletiriz. 170 -180 derecede pembelesene kadar pisiririz.